Granatno jabolko

Ste za dozo vitaminov?  Jaz sem si jih danes privoščila. Granatno jabolko je prava izbira, če so vam le všeč drobna semena in poseben sladko kiselkast okus. Na zgornji sliki je prikazano kako ga prerežete. Pazite, da ne zarežete pregloboko. V trgovini izbiramo le gladke in temno rdeče obarvane sadeže. Prav tako ne smejo biti mehki in poškodovani. Ko ga prerežemo, ga s prsti rahlo zmehčamo. Polovico granatnega jabolka obrnemo in z leseno žlico potolčemo, da pade ven čimveč semen. Tudi nekaj soka se izloči. Uživamo ga svežega, v solatah, smutijih ali pa kar tako z žlico. Peške naj vas ne motijo, saj vsebujejo veliko vlaknin, ki so pomembne pri prebavi. Granatno jabolko je bogat vir antioksidantov, dobro vpliva na srce in ožilje, zavira rast rakavih celic, deluje proti stresu, prehladu. Pri moških pa menda dobro vpliva na prostato.

20140416_190524Punica granatum

20140416_190515

20140416_191008 20140416_19041920140416_191019

Vitamini že v posodici. Potrebujete le malo več časa. Toliko jih dobite iz ene polovice granatnega jabolka.

Pri nas granatno jabolko vzgajamo kot posodovko, saj so zime premrzle, da bi se obdržalo na prostem. Zdrži pa do -10 stopinj. V juniju in juliju se odpirajo oranžno rdeči cvetovi, v oktobru pa dozorijo prvi plodovi. Imenujejo ga tudi božansko drevo. Pri nas uspeva na Primorskem. Granatno jabolko oberemo, ko je čisto zrelo, saj obrani plodovi ne dozorevajo v skladiščih. Nima posebnih škodljivcev in bolezni.

13709243 granatno-jabolko

Lepi oranžno rdeči cvetovi ter zreli sadeži z množico okusnih semen. Semena obdaja rdeče meso in pa peška v notranjosti.

 

Napišite vaš komentar: