Kurkuma

Pozimi sem precej uporabljala kurkumo. Še posebej dobra je bila v kombinaciji s piščancem. Za hitro pripravo hrane je ta kot nalašč. Dodamo malo zelenjave ali rezance. Na olivnem olju ponavadi popečem piščanca, dodam zelenjavo (bučke, por, včasih koromač), gobe, odvisno kaj imate pri roki. Včasih pa enostavno porabimo tisto, kar je v hladilniku ali kleti. Rezance samo skuhamo, najbolje al dente, in dodamo piščancu z zelenjavo. In tu pride v poštev še kurkuma, ki jo dodamo bolj proti koncu kuhanja, da ne izgubi svoje arome. Sama imam zelo rada česen in ga zato tudi redno uporabljam. Take jedi so zanimive, ker so hitro pripravljene. Ne potrebujete veliko posode, ponavadi je zadosti kar ena večja ponev.

Kurkuma je začimba oziroma začimbni prašek rumene barve, ki ga pridobivajo iz korenine ingverju sorodne rastline Curcuma longa. Pri nas uporaba kurkume kot samostojne začimbe ni zelo uveljavljena ali poznana, se pa nahaja v raznih mešanicah začimb kot je curry, je pa vsakodnevno uporabljena začimba na Daljnem vzhodu, kjer je njen dom. V Evropo je prispela verjetno prek arabskih trgovcev. V srednjem veku so jo imenovali indijski žafran. Ime ‘rumena začimba’ označuje eno od uporab kurkume: barvilo, ki pa ni topljivo v vodi, temveč le v masti ali alkoholu. In kje kupiti kurkumo pri nas? Dobimo jo v bolje založenih trgovinah, na policah z začimbami in v nekaterih specializiranih spletnih trgovinah.

 

Po okusu je blago pikantna, malce grenka, jedka, kot nekakšna mešanica ingverja in pomaranče. Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in tudi kalija. Rumeno oranžno barvilo v kurkumi se imenuje kurkumin – in prav to naj bi bilo njena glavna zdravilna učinkovina.

Na Vzhodu prodajajo praviloma cele korenine, z mletjem pa kurkuma skoraj ne izgubi arome. Prašek je pekočega okusa. Kurkuma daje začimbni mešanici kari (kurkuma ima v njej skoraj tretjinski delež) žarečo rumeno barvo. Z njo začinimo in obarvamo riž, gorčico, slaščice, maslo, margarino, sir, ribe, perutnino, meso, ostre, svetle omake, omlete.

Kurkuma kot barvilo

Pogosto jo uporabijo tudi zato, da hrano obarvajo rumeno. Morda niti ne veste, da so vaše jedi obarvane z njo, vendar če na seznamu barvil najdete E100, je to prav kurkuma. Uporabljajo jo za barvanje sirov, jogurtov, solatnih prelivov in celo margarine ter gorčice. Čeprav jo uporabljajo tudi za barvanje oblačil in tkanin, ni preveč močna, saj bledi na sončni svetlobi.

Drugače pa kurkuma vsebuje aktivno snov kurkumin, ki je znana po tem, da stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Prav zato poskrbi, da so jetra zaščitena pred zastrupljanjem. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne, indijska medicina in lepotna industrija pa jo že tisočletja uporabljata tako za zdravljenje rakavih obolenje in različne vrste luskavice. Ženske jo rade uporabljajo za odstranjevanje odvečnih dlak in za lepo kožo.

 

Napišite vaš komentar: