Okrasen in še užiten

dren1.jpg2

Plodovi navadnega drena pustijo v ustih trpek okus, zato jih posušimo ali predelamo v marmelade, kompote, posušene dodamo jogurtom, muslijem…

 

dren1

Dren velja za trpežno grmovnico. Še posebej lep je spomladi ko zacveti v rumeni (Cornus mas) ali beli, roza barvi (Cornus kousa). Zame je najlepši na jesen, ko se listi barvajo v oranžne in rdeče tone. Je pa še ena zanimivost, ki jo premorejo te čudovite rastline. Užitni plodovi. Navadni dren ima podolgovate, rdeče in svetleče plodove z gladko kožo. Mogoče so vam bolj znani pod imenom drnulje. Lahko jih uporabljate za marmelade, sokove, kompote, suhe, sveže…Vsebujejo precej vitamina C, pektin, barvila in še druge vitamine. Zagotovo poznate rek: Zdrav kot dren. Meni so všeč plodovi japonskega drena-Cornus kousa. Obstaja več sort kot npr. Satomi, Milky Way, Venus… Naredijo okrogle plodove z grobo kožo. Meso je rumenkasto, kašasto z več peškami. Izredno okusno je za hiter vitaminski prigrizek, peške pač izpljunemo-malo dela tudi ne škodi. Drugače pa lahko iztisnete kašo skozi cedilo. Drenov les je trd, sama rastlina pa nezahtevna in trdoživa.

Nekaj plodov sem si danes privoščila tudi sama.

20140918_105330

Cornus kousa ‘Satomi’-super za sladkanje, ko pade cukr…

20140918_105351 20140918_105411 20140918_105524

To jesen posadite dren-užiten in lep!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja