Rdeča pesa za kosilo

 

Obožujem solato iz rdeče pese. Tako iz kuhane pese. Samo narežem jo na kolobarje in začinim. Super je, ker je mehka, sočna in ima sladek okus. Povsod se prileže. Zakaj je ne bi imeli danes za kosilo?

Receptov je veliko, jaz pa sem izbrala Matejine iz revije Družina. Mateja ima bolj moderne recepte, jaz pa se ponavadi držim klasike. Torej: kuhana rdeča pesa v solati, vložena in kdaj sok.

Rdeča pesa Po krivici zapostavljena vrtnina

30. 9. 2012 | Mateja Reš | Za telo in dušo
Rdečo peso jemo kuhano v solati, še rajši pa imamo vloženo. In kako prav pride pozimi! Marsikdo prisega na sok iz rdeče pese. Če imate sokovnik, ki lahko soči tudi liste, nujno porabite le te. Dajo veliko soka in še kar okusno je vse skupaj. Tu pa se povečini konča.Peso smo navajeni kuhati. A še bolj aromatična postane, če jo spečemo. Res traja malo dlje, a velja poskusiti. Sladkorji, ki jih vsebuje pesa, pridejo še bolj do izraza. Pripravimo velik kos alu folije, prekrijemo z manjšim kosom papirja za peko in zavijemo v zavitek tako, da pečemo v lastni pari. Peči je treba celo uro, odvisno od debeline pese. Nato peso uporabimo po želji, še vedno pa v večini jemo okisano. Zanimivo je, da okisana rdeča pesa v hladilniku zdrži kar dva tedna!

Rdečo peso lahko uporabimo tudi drugače. Naravnost odličen je pesin čips. Z nožkom za rezanje sira ali lupljenje krompirja olupljeno rdečo peso narežemo na tanke rezine. Premažemo jih s kosom masla in položimo na papir za peko. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C toliko, da zadišijo, nikakor pa se ne smejo zažgati, to je okrog 15 minut. Ker vsebuje precej sladkorja, je to hitro mogoče. Taka rdeča pesa je kot nalašč za prigrizek ob obisku ali kot okras solate ali sendviča.

Rdeča pesa ne more brez kumine, začinimo pa jo lahko še s semeni komarčka, janeža in še s čim.

Ste že slišali, da obstaja tudi zlata in celo bela pesa? No, če se bo pojavila tudi pri nas, bomo imeli na tem mestu še kaj napisati!

PESIN SOK ZA ODPORNOST
1 manjša pesa
1 velik koren
1 jabolko
2 poganjka mete
Vse sestavine toliko razrežemo, da jih lahko spustimo skozi sokovnik. Spijemo takoj, pijemo po požirkih.

RDEČA PESA S PARMEZANOVIM PRELIVOM
2 đalotki ali Ľ čebule
2 žlici skodelice oljčnega olja
ščep sladkorja
1 brizg limone ali balzamičnega kisa
4 srednje velike okrogle ali 2 večji podolgovati rdeči pesi
dve stebli svežega timijana (citronskega)
sol
sveže mlet poper
1 skodelica sveže naribanega parmezana (lahko tudi zbrinca)
1 skodelica sladke smetane
¼ skodelice opraženih bučnih semen ali drugih oreščkov

Pečico ogrejemo na 190 °C. Precej velik kos alu folije prekrijemo s papirjem za peko. Rdečo peso očistimo, dobroumijemo (a ne olupimo) in položimo na papir za peko in zavijemo v folijo tako, da se pese med peko ne izsušijo. Vse položimo na pekač, potisnemo v pečico in pečemo toliko, da se pesa malo zmehča, to je približno eno uro. Če z nožem ali iglo lahko zabodemo v peso, je pečena.

Pese ne bomo mogli olupiti, kot če bi bila kuhana, no, morda nam bo celo uspelo, sicer pa je najbolje, da jo olupimo z nožkom za lupljenje krompirja. Pečeno in malo ohlajeno rdečo peso razrežemo na koščke.

Šalotki olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulico in zlato opražimo. Dodamo ščep sladkorja, premešamo, rahlo opražimo in dodamo limonin sok.

Parmezan, sladko smetano in poganjka timijana damo v kozico in med mešanjem segrejemo na srednji vročini. Kuhamo pet minut. Timijanova poganjka odstranimo.

Koščke rdeče pese razporedimo po krožnikih in prelijemo s parmezanovim prelivom. Potresemo z rukolo, ki jo lahko nadomestimo s poganjki, popki in cvetovi kapucinke in opraženimi bučnicami.

TESTENINE Z RDEČO PESO
200 g rdeče pese (2 srednji ali 4 manjše)
2 žlici oljčnega olja
sol
1 jajce
500 g moke (pšenične po izbiri) in še malo za valjanje

Rdečo peso skuhamo ali spečemo v pečici. Počakamo, da se ohladi, olupimo in damo v skledo sekljalnika ali vrč paličnega mešalnika. Če imamo palični mešalnik z nastavkom za sekljalnik, bo to še najlažje. Dodamo še jajce, sol in olje. Vse dobro zmešamo in stresemo v skledo, v katero smo natresli moko. Oblikujemo testo. Če bomo delali ročno, bomo gnetli kar 5 do 10 minut, da testo postane prožno. Testo pokrijemo in pustimo počivati 1 uro.

Testo razdelimo na 8 kosov. Medtem ko delamo z enim kosom, ostale pokrijemo, da se ne izsušujejo.

Če imamo ročno napravo za izdelavo testenin, bo šlo delo hitro od rok, sicer bomo imeli precej opravka z valjanjem in rezanjem, a tudi tako se da. Sploh če se odločimo za lazanjo ali torteline, bo šlo delo tudi ročno dobro od rok.

Če bomo delali z napravo (delo je prava igra, tudi otroci ob delu neskončno uživajo), je najbolje, da najprej nastavimo na najdebelejšo stopnjo. Nato trak podolgem trikrat preganemo in še enkrat spustimo skoz napravo. Dobljene trakove le po dolgem prerežemo, da ne bodo predolgi, in nastavimo ročaj naprave na široke rezance. Po potrebi trakove med delom pomokamo, da se ne lepijo na valje aparata.

Rezance skuhamo in dodamo omako po želji, recimo iz jesensko-zimske buče, gobovo ali sirno omako. Pazimo na barvni kontrast.

SOLATA IZ PRESNE RDEČE PESE
1 velika rdeča pesa ali 3 manjše
1 žlička medu (lahko tudi kostanjevega)
1 žlica kisa
1/2 žličke kumine
sol
4 lističi mete
1 poganjek peteršilja
kozji sir
oljčno olje
sveže mlet poper

Rdečo peso olupimo in narežemo najprej na tanke rezine, nato pa še na paličice. Stresemo jih v skledo. Prelijemo z medom in kisom ter solimo. Pokrijemo in shranimo v hladilnik vsaj za eno uro, lahko pa tudi čez noč, da se marinira. Meto in peteršilj sesekljamo in potresemo po pesnih paličicah. Dodamo še kocke kozjega sira, prelijemo z oljčnim ali bučnim oljem in postrežemo.

Če nam kozji sir ni všeč, lahko vse prelijemo z jogurtom ali pojemo kar tako.

Zdravje v rdeči pesi

Rdeča pesa vsebuje visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline, znane kot vitamin B9. Železo je pomembno za nastanek rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom. Kalij pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in utripa, folna kislina pa pri preprečevanju slabokrvnosti.

Med drugim so znanstveniki ugotovili tudi to, da pitje 500 ml pesnega soka zmajša krvni tlak v eni uri.

Pesa je tudi dober vir folatov, ki pomagajo preprečevati prirojene napake pri novorojenčkih, raka na črevesju in osteoporozo.

Pigment v pesi, petacianin, ki ji daje izrazito barvo, je le eden od fitonutrientov (fitokemikalij), močnih organskih spojin, ki nas varujejo pred poškodbami celičnih tkiv.

Zaradi svoje vitaminsko-mineralne sestave pa krepi tudi imunski sistem in spodbuja izločanje žolčnih sokov. Uživanje rdeče pese v zimskem času ima poleg gurmanskega užitka še preventivni učinek proti prehladnim obolenjem in okužbam.

Zaveznica vitkosti

Rdeča pesa vsebuje veliko vlaknin, ki so bistvenega pomena za hujšanje. S samo od 35 do 45 kilokalorijami na 100 gramov živila spada v skupino nizkokaloričnih živil, zato se pogosto priporoča pri shujševalnih dietah.

Sok iz rdeče pese

Naredite sok iz dveh rdečih pes, polovice sveže ingverjeve korenine, majhnega sladkega krompirja, korenčka in velike pomaranče.

Začimbe za peso

Začimbe in zelišča, ki jih najpogosteje uporabljamo z rdečo peso, so: ingver, koriander, kumina, nageljnove žbice, hren, limonin sok, drobnjak, koper, peteršilj in krebuljica.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja