Turški nagelj

Se jih še spomnite? Turških nageljnov se spomnim še iz mojega otroštva. Rasli so na vrtu za lesenim plotom. Bil jih je en lep kup in to vseh barv. Včasih smo jih precej sejali, potem pa smo se jih malo naveličali, saj jih je napadala pepelasta plesen. Listi so bili posuti z belo prevleko, so rjaveli in počasi je rastlina ostala brez njih. Novejše sorte pa so odpornejše in čudoviti cvetovi so me lansko leto očarali. Mogoče si celo omislim novo kolekcijo. Takole so izgledali na lanskih poskusih v Holandiji. Letos jih omenjamo tudi v novem katalogu Cvetje za poletje. Rdečega seveda, saj je meni najlepši..

Opis rastline: Vrtne oblike turških nageljnov imajo večje cvetove in so intenzivnejših barv kot samonikle. Grmiček zraste 50 do 60 cm visoko. Socvetja so sestavljena iz manjših enojnih ali polnih cvetov bele, rožnate ali rdeče barve. Pogosto so tudi dvobarvni cvetovi.

Rastni pogoji: Sejemo jih julija in ob dobri oskrbi seme vzkali v 14 dneh. Sejančke razredčimo ali razsadimo na večjo razdaljo ali jih posadimo v lončke. Na stalno mesto jih presadimo zgodaj jeseni, da se dobro vrastejo in bolje prezimijo. Novejše sorte lahko kupimo kot sadike pri naših vrtnarjih.

Oskrba rastlin: Preden nastopi mraz, rastlinice zavarujemo s smrekovimi vejami ali kopreno. Spomladi zacvetijo v odtenkih roza, rdeče in bele barve. Cvetovi prijetno dišijo, in ker so višje rasti jih lahko uporabimo tudi za izdelovanje šopkov.

Napišite vaš komentar: