Uporabna cvetača

 

V marcu lahko že sejete kapusnice. Sploh zgodnje zelje, cvetačo, brokoli, ohrovt. Tisti, ki imate rastlinjak pa tudi nadzemno kolerabico, saj imate zgodnji pridelek. Sejete lahko v setvene pladnje, ki naj imajo preluknjano dno, da voda lahko odteče. Uporabimo setveni substrat z dodatkom perlita za zračnost. Semena posejemo bolj na redko, da nam jih ne bo potrebno hitro pikirati.  Pokrijemo na tanko z zemljo in popršimo s pršilko. Pokrijemo s pokrovom (naluknjan zaradi zraka) in ko se bodo pojavili prvi listi, odkrijemo. Sadikice morajo biti na svetlem prostoru, po navadi je to kar okenska polica. Ko imajo 3-4 prave liste jih presadimo v lončke in nato jih v aprilu že presajamo na prosto. Posadimo jih malo globlje, kot so rasle v lončku, saj se kapusnice zelo rade prevračajo. Izbiro kapusnic prepuščam vam samim. Jaz bom letos posadila kakšno sadiko več cvetače. Zgodnje cvetače lahko pobiramo že v juniju, seveda če je sajena v aprilu. Med sadikami naj bo okrog 50 cm razmaka. Redno jih zalivamo in po potrebi senčimo. Tako bodo glave ostale lepo bele in ne rumenkaste. Če boste sadili sorto ‘Graffiti’, pa bodo glave vijolične. In to že po naravi. Sama prisegam na bele sorte npr. Spacestar F1 ima velike bele glave in listi lepo prekrijejo rožo, tako da senčenje ni potrebno. Cvetača ne mara hude poletne vročine. Že spomladi pa tla dobro pognojimo in pripravimo za sajenje. Vključimo tudi rastline, ki bodisi odganjajo škodljivce, zavirajo bolezni ( kamilica, žajbelj, tagetes, meta…). Cvetača je zelo uporabna tudi v kuhinji: zelenjavne juhe, v solati, pečena, kot priloga…Dva dni nazaj sem prvič poskusila narediti Cvetačni casserole z gobami in sirom. Recept sem malo prilagodila svojemu okusu.

Sestavine pa so naslednje:

1 glava cvetače

450 g rjavih gob

1 čebula

3 stroki česna

olivno olje

2-3 jajci

40 g cheddar sira

150 g grškega jogurta

20 g parmezana

sol, poper

In kako se lotite dela. Po receptu cvetačo prej popečete na olivnem olju v pečici za 30 minut na 220 stopinj oz. dokler ni primerno zapečena. Lahko bi jo tudi na hitro pokuhali. V ponvi prepražite čebulo in dodate gobe, solite. Vse skupaj pražimo dokler se gobe rjavo ne zapečejo, nekje 10 minut. Proti koncu dodamo drobno narezan česen. Vmešamo pečeno ali kuhano cvetačo in nato prestavimo v posodo za pečenje. Dodamo zmes, ki smo pripravili iz jajc, naribanega cheddarja in grškega jogurta. Vse skupaj dobro premešamo in seveda začinimo s soljo in poprom. Po vrhu naribamo parmezan in posodo pokrijemo s folijo. V pečici pečemo približno 30 minut na 180 stopinj. Nato folijo odstranimo in pečemo še nekje 10 minut, da se naredi lepa skorjica. Sestavine za ta recept lahko prilagodite svojemu okusu. Jaz bom naslednjič poskusila z drugačno omako. Bom uporabila mleko, jajca, sir in malo moke. To sem  še poskusila pri komarčku in se je stvar dobro obnesla. Sicer pa poskušajte. Jed je zelo okusna in primerna za kosilo. Pa dober tek.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja