Za sneženi petek

Snežen petek imamo. Idealno za delo za računalnikom. Zjutraj sva z Andrejko pregledali drugi del kataloga. Med listanjem revij in pa izbiranjem slik sem naredila en kolaž. Sneg, zvončki, šopki, hrana…Včasih moramo pa očke spočit, kajne? Na spodnji sliki (žal iz revije) je ena fajn solata.

Potrebujete: 500g rakcev ali drugih lupinarjev oz. morskih sadežev ,150 ml belega vina, lovorov list, 150g mešane solate (rdeča, zelena, motovilec, rukola…), 2-3 žlici kisa,5 žlic olja (rastlinsko, olivno…), sol, poper, sladkor, 300g gob, 150g pršuta, 60g orehov. To so okvirne količine sestavin. Naredite po svojem okusu.

Morske sadeže očistimo oz. operemo, če imamo sveže. Lahko uporabimo tudi zamrznjene. Vino in lovorov list damo kuhat v lonec. Školjke kuhamo 4 minute. Če uporabimo sveže, se morajo te odpreti, zaprte pa zavržemo. Počakamo, da se ohladijo, meso nato damo na večji in globlji krožnik. Za preliv zmešamo kis, sladkor, poper in sol. Gobice na hitro popečemo in stresemo na krožnik. Dodamo še solato, pršut in po vrhu potresemo z orehi. Premešamo, da se prepoji s prelivom. Za sladico ali samostojno jed pa pripravite pravi domač šmorn. Zraven paše slivov ali jabolčni kompot. Dober tek.

 

Napišite vaš komentar: