Pravite naj še kaj dodam iz sejma IPM 2011. Tokrat nalagam par slikic, nekaj rožic ter novo Scottsovo gnojilo Osmocote Bloom. Že lani smo množično iskali geranijo oz. krvomočnico z imenom ‘Jolly Bee’. Izboljšana sorta je Rozanne in pod tem imenom bo letos na voljo po vrtnarijah Profesionalne vrtnarske družbe, kot ekskluzivna rastlina.  Druge so trave iz skupine perjank-Pennisetum setaceum. Niso prezimne, ampak izredno zanimive zaradi svojih listov in cvetov. Slike so žal malo slabše, ampak za prve vtise bodo.

Geranium ‘Rozanne’-čudovita trajnica z vijolično modrimi cvetovi, ki cveti od junija pa vse do prve zmrzali.

Imena perjank so razvidna iz slike. To je izbor perjank z lepimi barvnimi odtenki listov in pa cvetov. Žal niso prezimne, so pa zato toliko lepše med letom.

Tole pa je novo gnojilo firme Scotts, Osmocote Bloom 12+7+18+1,5 MgO. To gnojilo se sprošča 2-3 mesece, seveda ob optimalni temperaturi, ki je 21 stopinj. Vsebuje mikroelemente in je primerno za enoletnice in vse balkonske rastline. Vpliva na kompaktno rast, hitrejše cvetenje ter bolj intenzivno obarvanost cvetov.

Topnost novega Osmocota glede na temperature.

Primerjava velikosti zrnc s klasičnim Osmocotom. Osmocote Bloom ima oznako MINI saj so zrnca 7x manjša od ostalih, zato je primernejši za gnojenje tudi v platojih in manjših lončkih.

Nemčija: Poskus gnojenja z različnimi gnojili na zajčkih (Antirrhinum).

1.slika:Osmocote Bloom 12+7+18, količina 2,5kg /m3

2.slika:Organsko gnojilo 7+7+10, 4kg/m3

3.slika: PG Mix 1kg/m3 +gnojenje z vodotopnimi gnojili 0,8g/l ob zalivanju

Sami lahko vidite razliko, poleg tega se pri uporabi Osmocote Bloom izpere manj nitratov, kot pa pri gnojenju s PG-Mix. Pri gnojenju samo z organskimi gnojili pa je nastavek cvetov manjši, tudi zaradi višje vsebnosti soli.

%d bloggers like this: