Pa smo dobili novo pošiljko zanimivih rastlin. Med njimi težko pričakovane jabolčne in pepermint pelargonije.

Bučke in pa recept zanje sem vam že predstavila na enem izmed prejšnjih prispevkov.

Pepermint pelargonija pa letos ne sme manjkati na okenski polici ali terasi. Tudi o njeni vsestranski uporabi smo že pisali.

DSC_0678DSC_0681

Jagode Toscana ‘Pink’ zorijo od junija do oktobra in so zelo dobrega okusa. Zanimivi so tudi rožnati cvetovi, zato jo posadimo skupaj z dišavnicami v koritu ali večji posodi.

Jiaogulan ali zelišče življenja je trajnica, ki prezimi v hladnih prostorih ali na prostem do -15 stopinj. Spomladi na novo odžene. Razvije dolge poganjke  do 1,50 m. Lege naj bodo senčne do polsenčne. Mlade liste uživamo sveže, nekje 3-4 lističe prežvečimo. Lahko jih uporabimo na solatah.Lahko pa jih posušimo in naredimo čaj.

Knobi-Gras-Tulbaghia violacea ali česnova trava naj bi odganjala voluharje, saj ima močan vonj. Razvije svetlo vijolične cvetove in je zanimiva v mešanih zasaditvah v posodah ali na prostem

DSC_0682 DSC_0685

Rabarbara je znana trajnica, ki razvije velika rdečkasta stebla in liste. Stebla uporabljamo v kompotih, marmeladah, čežanah. Zelo okusen je rabarbarin shake. Listi so strupeni in jih ne uporabljamo.

Rabarbarin shake: 250g narezanih rabarbarinih stebel zmešamo skupaj z 75 g sladkorja. Pustimo stati 25 minut. Dodamo 200g jagod, 150 ml jogurta, 150 ml mleka. Vse skupaj zmiksamo in že imamo pripravljen okusen napitek.

DSC_0686

Stevia je naravno sladilo, ki ima glikemični indeks 0 in je zato primerna za diabetike. Primerna za slajenje napitkov, čajev, kompotov.

Lippia citriodora ali citronka je čudovita rastlina. Izredno nezahtevna. Listi dišijo po limoni in so čudovito dopolnilo za pripravo vode z okusom. Tudi v čajih, kompotih in sladicah je nepogrešljiva.Sadimo jo v posode kot posamezno rastlino ali v kombinaciji z dišavnicami ali balkonskimi rastlinami.

DSC_0689

Limonina trava prav tako za uporabo v čajih, sokovih in kompotih. Lističe lahko narežemo na solato.

Grmasti ali drevesni čili je rastlina, ki prenese do -5 stopinj. Primeren za sajenje v posode. Pozimi ga lahko prezimimo v hladnem prostoru. Zanimivi so vijolični cvetovi iz katerih se razvijejo paprikam podobni, pekoči plodovi.

DSC_0690  DSC_0693

Jabolčna pelargonija je trpežna in predvsem skromna rastlina. Razvije drobne, bele cvetove. Sadimo jo v posode. Potrebuje sončne lege.

 

DSC_0694

DSC_0691

Mehiške mini kumarice razvijejo 3-4 cm velike, lubenicam podobne plodove. To so plezalke in se  svojimi viticami ovijajo na oporo. So enoletne rastline, ki potrebujejo sončne lege. Kumarice lahko vlagamo kot navadne.

Kapucinke spadajo med stare zdravilne in uporabne rože. Že včasih smo jih sejali v vrtovih. Mladi listi so uporabni v solatah, svežem siru ali v zeliščnem kruhu. Cvetovi pa na svežih solatah, sladoledu. Zelena semena posolimo in damo v kis (kot kapre). Kombiniramo jih tudi v balkonskih zasaditvah.

DSC_0695

%d bloggers like this: