Včeraj zvečer sem se spomnila, da bi bilo dobro narediti kakšno fotko. Pa kar s telefonom sem slikala tele kivije. Doma jih imamo že kar nekaj časa. Hayward je sorta, ki se pri nas lepo obnese in tudi dobro dozori. Plodov je ogromno in tudi suša jih ni prizadela, saj imamo zraven potok, tako da voda ni problem. Kivi potrebuje močno oporo, saj je vzpenjalka. Sorta Hayward je ženska, moška pa Tomuri. Zato potrebujemo moško in žensko sorta zaradi opraševanja. Lahko se odločimo tudi za obojespolne rastline, kot je npr. drobnopoldni kivi sorte Issai.

Ker se bližamo koncu oktobra je sedaj čas, da kivije oberemo (nujno pred močnejšo slano). Skladiščimo jih v zabojčkih, lahko pa tudi v vrečkah, da ostanejo dalj časa sveži, se ne izsušijo. Za uživanje morajo biti dovolj zreli (peške črne) in mehki. Če pa hočete kivije prisiliti v hitrejše zorenje, jih hranimo skupaj z jabolki. Ta namreč izločajo etilen, ki povzroči hitrejše zorenje.

Pozimi nam bo ta sadež prišel prav, saj ima ogromno vitaminov. Najbolje ga je olupiti in pojesti takoj.

20131023_175228

20131023_175245 20131023_175203

 

%d bloggers like this: