Pira je starodavno žito,ki so ga gojili že pred več kot 8000 leti. Zadnja leta se spet uveljavlja, saj velja za izredno zdravo žito. Zrna imajo dvojne pleve in tako zadrži vse strupe iz okolja. Je vsestransko uporabna. Pira vsebuje vse snovi v pravem razmerju in zato jih človekovo telo lahko izkoristi. Priporočajo jo za prehrano zdravih in bolnih ljudi. Iz njene moke lahko spečemo kruh, prepečenec, torte, drobno pecivo, omlete. Lahko jo skuhamo kot kašo ali v juhi kot riž s celimi zrni. Je blagega okusa. Lahko jo dodajamo v enolončnice, prikuhe, solate. Pira je lahko predelana v moko, zdrob ali kosmiče. Vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin, beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov, vitamine in minerale. Zelo uporabna je tudi pri dietah, zlasti pri občutljivih ljudeh na pšenične beljakovine.

pirin riž

20140404_213849

 

Nekaj receptov za poskušino

Pečene pirine zdrobove rezine: Zmešamo 800ml mleka, 200g pirinega zdroba, ščepec soli. Ko zavre odstavimo, pokrijemo in pustimo, da jed nabrekne in se ohladi. Takrat dodamo 50g zmehčanega masla, 2 jajci,, 2 žlici parmezana. Premešamo in naložimo na pomaščen pekač, pokapamo z maslom in potresemo z naribanim sirom. Pekač postavimo za 4 ure na hladno. Potem pečemo pri 200 stopinjah 25-30 minut.

Kaša iz pirinega zrnja: Jabolko narežemo na kocke in skuhamo v majhni količini vode. Dodamo 5-6 žlic  kuhanega pirinega zrnja, ščepec cimeta, kavno žličko rjavega sladkorja, 3 žlice navadnega jogurta.

Monikin recept za postno pecivo iz pirinega zdroba

Monika pravi, da tele pirine kocke naredi po občutku. Gre pa nekako takole:na mleku 0,5 litra skuhamo 5-6 žlic zdroba in 4-5 žlic rjavega sladkorja. Dodamo 1 vanilin in cimet. Kuhano jed lahko pojemo toplo. Lahko pa dodamo 2 naribani jabolki in sok 1 limone. V to maso po želji zamešamo rozine ali suho sadje. Vse skupaj spečemo na 180 stopinjah nekje 30 minut. Pustimo da se ohladi, najbolje čez noč. Potem pa dobite tele zelo okusne prigrizke. Preverjeno, ker smo jih že probali. Meni je to pecivo zelo všeč, ker je sočno in ne presladko. Kako hitro ga je zmanjkalo je pa druga zgodba.

20140403_090130

20140403_090147

 

%d bloggers like this: