Danes je veliko lažje delati preko facebooka in zato smo vas kar malo zapostavili. Pa smo spet z vami.

Zunaj je sicer zima, danes smo dobili novo pošiljko snega, vrtnarji pa dobivajo sadikice za novo pomladno sezono. Katalog se dela in vas bo čakal konec marca oz. po Veliki noči na naših PVD VRTNARIJAH. Letos se veliko govori o novi vrtnici in bi vam jo tudi na kratko predstavila.

Vrtnica LillyRose ‘Wonder 5’ prvotno izvira iz Japonske. Na trg je prišla v letu 2017. Po večletnih opazovanjih in testiranjih jo je predstavila firma Meilland.

Rast in lega: doseže višino 35-40 cm. Pazimo, da je druge rastline ne prerastejo in zasenčijo. V skupinah jo sadimo na razdaljo 35 cm. Najlepša je na prostem, na sončnih in zračnih legah, kjer se ne zadržuje vlaga. Ob visokih temperaturah ter izpostavljenosti vročemu soncu, cvetovi zbledijo in postanejo kremaste barve. Hladnejše noči pa pospešijo nastanek novih popkov. Cveti od sredine maja naprej. Ne dela semen in zato tudi ne moremo občudovati plodov oz. šipkov. Trni so ‘nežni’ in zato ni strahu pred poškodbami.  Dobro prenaša nizke temperature do -20 ⁰C na prostem, posajena v loncih pa nekje do -12⁰C. Če imate možnost rastline, ki rastejo v loncih prezimite v hladnih rastlinjakih ali pa svetlih garažah. Taka rastlina bo zacvetela do 3 tedne prej, kot pa tista, ki je posajena na prostem.

Sajenje: najboljši čas za sajenje je pomlad, lahko tudi poleti, vendar pazimo, da ne trpi suše. Ko se enkrat vrastejo zalivamo po potrebi. Tla morajo biti založena s hranili in dobro odcedna. Najboljša so peščeno ilovnata tla, rahlo apnenčasta. Vrtnica LillyRose ni cepljena, zato jo sadimo tako kot trajnice, torej tako globoko kot je rasla v lončku. Sadilna jamica naj bo širša od lončka, zemlja razrahljana, pognojena, zračna, da se korenine lepo razvijejo

Gnojenje: sama tla dobro založno pognojena (Osmocote Exact 5-6 mesečni). Priporočamo še uporabo organskih gnojil: Roževinasta moka, Guano, Orgahum za vrtnice, okrasne rastline. Glede odmerka upoštevamo navodila na embalaži. Gnojimo spomladi, v jeseni gnojimo samo s kalijem, da vrtnice lepše prezimijo.

Rez vsako leto ni potrebna. Spomladi izrežemo stare poganjke. Je pa dobro odstranjevati odcvetele cvetove. Letni prirast je nekje 20×35 cm.

Bolezni in škodljivci: izjemno odporna je na glivične bolezni klasičnih vrtnic: rja, pepelasta plesen, črna listna pegavost. Se pa rade pojavijo uši, ki jih ustrezno zatiramo. Za dobro zdravstveno stanje je na prvem mestu izbor prave lege, ki mora biti, kot že omenjeno, zračna.

LillyRose vrtnice so najlepše v mešanih zasaditvah z mlečkom, sivko, žajbljem, rožmarinom, kaduljami, geranijami, skratka z nežnejšimi rastlinami, ki je ne senčijo in zavirajo v rasti. Največ se jo sadi v posode na prostorne terase, korita in pa na gredice v skupinah po več skupaj. Nikoli je ne sadimo pod grmovnice in drevesa.

 

 

%d bloggers like this: