Pa sem te dni posejala baziliko, ker jo preprosto obožujem. Vzela sem kar setveni platojček, lahko pa jo sejete tudi v manjše lončke. Uporabila sem setveni substrat z dodatkom agrooglja, vermikomposta, agroperlita in kokosove šote. Moram priznati, da je ta setveni substrat res super. Rahla zemlja z vsemi potrebnimi dodatki za kakovostno kalitev in nadaljnji razvoj mladih rastlinic. Dobite jo na vseh naših PVD vrtnarijah.

Baziliko je treba pogosto zalivati z manjšimi količinami e. Poleti, ko so nočne temperature nižje, jo zalivajte vsak drugi dan, v najbolj vročih poletnih dneh pa potrebuje dnevno zalivanje. Izogibajte se zalivanju po lističih, še posebej takrat, ko je zelo vroče. Če ugotovite, da je zemlja premokra in je lonček postal zelo težak, zalivanje preskočite.

V primeru, da ste na zalivanje pozabili, bo bazilika povesila svoje liste. V tem primeru v podstavek nalijte nekoliko e in hitro si bo opomogla.

Ko že imate svojo lepo, zdravo in dišečo baziliko, jo redno uporabljajte, da bo poganjala nove lističe. Če je bazilika zelo bogata, porežite njene lističe, naredite šopek in jih obesite na senčno in zračno mesto. Ko se posuši, jo spravite v steklene kozarce in vedno jo boste imeli na voljo. Pri tem bodite pozorni le, da je ne boste porezali preveč. Priporočljivo je, da pustite 2/3 rastline, saj si tako lažje opomore.

Koristi in uporaba

Zaradi odličnega okusa in vonja jo uporabljamo pri kuhi raznovrstne hrane: priljubljena je v omakah, juhah, solatah, mesnih in zelenjavnih jedeh – skoraj povsod.

Koristna je na u, saj odganja muhe, če jo imate na okenski polici pa bo nadležen mrčes preganjala iz kuhinje.

V vzhodnih deželah uživajo tudi njeno seme, ki ga namočijo v vodo in popijejo. Takšen itek naj bi zbudil tek, urejal prebavo in deloval pomirjujoče. Čaj iz bazilike naj bi zmanjševal napenjanje, koristna je tudi za grgranje pri bolečinah v grlu, ker uje proti bronhitisu, prehladu in vročini.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja pri lajšanju težav s prebavo, dihali in nespečnostjo. Površinsko razkužuje, zato jo uporabljajo pri manjših ranah oziroma praskah. Sok njenih listov lahko uporabljate kot prvo pomoč pri pikih žuželk.

Blagodejno naj bi vplivala tudi na psihično počutje, in sicer deluje blago pomirjevalno in pomaga pri nervozi, nespečnosti, izčrpanosti in depresiji.

Bazilika se uporablja kot začimba za juhe, omake, klobase. Odlično se poda pri jedeh s paradižnikom. Uporablja se v mediteranski kuhinji z jajčevci, papriko, česnom in sirom.

V kuhinji lahko uporabljamo sveže ali posušene liste.

Baziliko naj bi gojili že 3000 let pred našim štetjem v Indiji. Njeno latinsko ime ‘ocimum basilicum L’, pomeni kraljevsko dišavo. V Evropo je bazilika prišla šele v 16. stoletju. Pri nas ime bazilika kar nekaj imen. Pravijo ji: bazilka, bosilj, bražilka, bržilka, bošiljek, božiljek. Danes je bazilika razširjena po vsem svetu.

%d bloggers like this: