Košarica

Vaša košarica je prazna!

Zeliščno dišavne zasaditve

Domov Aktualno Zeliščno dišavne zasaditve

Trend zasajanja korit in posod se spreminja, precej pozornosti namenjamo uporabnim rastlinam. K njim štejemo sadne rastline, jagodičevje, zelišča, dišavnice in pa kar veliko divjih rastlin, ki se občasno znajdejo na domačem krožniku. Previdnost pri nabiranju le teh ne bo odveč. Čemaž je samo ena od uporabnih rastlin, ki jo kar hitro lahko zamenjamo s strupeno šmarnico.

Pri sajenju zelišč in dišavnic uporabimo preverjen substrat z dobro strukturo. Humusno mineralna mešanica komposta vsebuje še lavo, zeolit, humus deževnikov, glino in šoto. Kompost in humus deževnikov omogočata odličen razvoj korenin, dolgotrajno dostopnost hranil in huminskih kislin. Večji delež gline in zeolita daje substratu večjo kationsko izmenjalno kapaciteto za zadrževanje vode in hranil. Lava prav tako zadržuje hranila in vodo, obenem pa substrat ostaja zračen. Uporabljamo ga tudi v visokih gredah, kjer nasujemo plast v debelini 10-15 cm. Izboljšamo lahko tudi zemljo v zelenjavnih vrtovih, kjer substrat vdelamo v zgornji sloj gredice.

Izbira zelišč in dišavnic je velika, na tržišču se znajdejo tudi manj poznana imena. Najbolj pogoste dišavnice in zelišča so bazilike, rožmarini, sivke, mete, žajblji, timijani, citronka, drobnjak, peteršilj, koriander, šetraj, majaron, origano…V njihovi družbi se dobro počutijo tudi jagode, najboljše so gozdne ali mesečne. Za pridih okrasnega vključimo dišeče pelargonije ali stare sorte roženkravtov. Vse več vrtičkarjev v svoje dišeče nasade vključuje balkonsko zelenjavo, predvsem snack paprike, nizke češnjevce ali mini kumare. Nekaj zanimivih kombinacij vam bo prav gotovo v pomoč.

Element je bil uspešno dodan v košarico.