Košarica

Vaša košarica je prazna!

Cvetje za poletje 2019

Domov Cvetje za poletje Cvetje za poletje 2019

Z znanjem, ljubeznijo in tradicijo

Beži, beži ta naš čas in ponovno premišljujem, kaj zanimivega in privlačnega ponuditi pred novo vrtnarsko sezono. Sejmi so za nami, novosti so poznane, modna barva prav tako, vrtnarji sejejo in sadijo, mize se šibijo pod bujnimi in cvetočimi rastlinami. Vsako leto podobna vprašanja, kaj bo novega, kakšne so letošnje smernice, barve, zasaditve …
Ja, smernice. Navadili smo se, da moramo iti vedno v korak z modnim, drugače ni več zanimivo. Ko se spomladi sprehajamo med cvetočimi rastlinami, pa se pogosto odločimo za preverjeno klasiko in posadimo pelargonije. Te so še vedno najbolj priljubljene pri nas in v Evropi, zato si s tem velikokrat kar sami krojimo smernice.
Letošnjo pomlad si bomo lahko popestrili s pastelnimi, nežnimi barvami, kot je rožnata, ki se zelo lepo ujame s številnimi rastlinami. Prav tako ne zaostajajo strukturne rastline, ki so v zasaditvah pravzaprav nepogrešljive in vedno modne. Letos vodilno mesto med strukturnimi rastlinami pripada papirjevcu. Nekaj novosti se je pojavilo med begonijami, ki so zadnja leta pravi hit med balkonskim cvetjem. Na trgu so celo nežno dišeče sorte in moram priznati, da so res zapeljive. Drobno cvetje pa je vedno nekaj posebnega. V katalogu letos namenjamo kar nekaj besed tem malim lepoticam. Tisti, ki imajo radi bujno cvetje, bodo verjetno izbrali surfinije, morda kar klasične ali pa tiste novejše. Za vroče lege je širok izbor trpežnih rastlin, ki ne bodo razočarale. Odločitev glede barvnih odtenkov je po navadi prepuščena vsakemu posamezniku, lahko pa se odločite za letošnjo vodilno barvo, ki je po Pantonu Living Coral.
V katalogu boste občudovali mozaik cvetja, kombiniranega z dišavnicami, zelišči in zelenjavo. V ta zanimiv svet vas bo popeljala rubrika Cvet in plod, v kateri bomo razgrinjali mnoge zanimivosti iz vrtnarskega sveta. Seveda nikoli ne pozabimo na naše brbončice, ki se bodo letos razvajale s posebnimi okusi in se vrnile tudi v kulinarični svet naših babic. Kot vedno ne gre brez dišeče bazilike, rožmarina, peteršilja, žajblja, nežnih timijanov … Potem so tu še uporabne rastline za zdravje, kulinariko in tudi okras (ameriški slamnik, ognjič, maline, robide, šmarna hrušica, dreni, kapucinke, ananasova guava …). Tisti, ki pa ste bolj zagnani, se lahko preizkusite v gojenju arašidov. Nismo pozabili še na uporabne cvetlične nasvete, ki pridejo vedno prav. V vrtni lekarni smo izpostavili koristne napotke o pridelavi zdravega paradižnika. Za ljubitelje vrtov pa nasveti naše krajinarke Klementine Tement. Pogled pa bo usmerjen na vrtno teraso kot prostor za druženje in sprostitev med zelenjem v posodah.
Da boste pri svojem delu čimbolj uspešni, posredujemo tudi napotke o izbiri pravega substrata, gnojil in dodatkov za uspešno rast rastlin.
Katalog je pred vami in želim, da ga boste z veseljem prelistali in
v njem našli kaj uporabnega zase – še bolj cvetoč, podprt s kulinariko in tradicijo, ter seveda začinjen z novostmi, kot se tudi spodobi za prave vrtnarje.

Marija Hrovat, inž. agr.,
urednica in predsednica UO GIZ-PVD

Iz vsebine:

Element je bil uspešno dodan v košarico.