Košarica

Vaša košarica je prazna!

Cvetje za poletje 2020

Domov Cvetje za poletje Cvetje za poletje 2020

Ker rože ne rastejo v trgovini!

Nova sezona je pred nami z letnico 2020. Počasi se tudi naše združenje bliža okrogli številki 20. Katalog Cvetje za poletje je postal že stalnica pomladne sezone. Nestrpno pričakujemo, kaj bo novega, kakšni so trendi. V tempu življenja pa mnogokrat pozabljamo na osnovno pravilo, in to je skrb za naravo. Vrtnarska proizvodnja je sezonska in zato vezana na vremenske razmere. V rastlinjakih poskušamo ustvariti idealne pogoje za rast rastlin: temperaturo, vlago, osvetlitev, oskrbo in zaščito rastlin.

Koliko truda in stroškov je potrebnih, da vam spomladi ponudimo doma vzgojene sadike. Pozabljamo, da rastline ne rastejo v trgovini in zato še posebej poudarjamo, da se te vzgajajo na vrtnarijah pod budnim, predvsem pa strokovnim očesom vrtnarja ali vrtnarke. V skrbi za naravo letos pet izbranih zelišč vzgajamo v razgradljivih lončkih D-GRADE. Upamo, da bodo bio lončki v prihodnosti postali cenovno dostopnejši tudi za pridelovalce. Zanimiva je letošnja modna barva, ki je svetlo modra. Kar nekaj rastlin cveti v modrih tonih, ki so ob ustrezni kombinaciji za oko prav privlačni.

Pomlad začenjamo s senecijami, ki so dokaj nepoznane, vendar pa čudovite ‘marjetke’ v več barvah. Zacvetijo zgodaj in nas razvajajo skoraj do poletja. Poletnih zasaditev pa si ne moremo predstavljati brez petunij in surfinij. Dolge cvetoče zavese spet navdušujejo. Letos so še posebej moderne ‘beautycal’ petunije. Za vroče in sončne lege izpostavljamo vinko, portulake, sunpatiens vodenke, mlečke, angelonije, gomfreno in pa klasične pelargonije. Za ljubitelje nežnih milijon zvončkov so tu tri nove sorte z zvezdastim cvetom ter ena s polnjenim rožnatim cvetom.

Trendi za sezono 2020 so usmerjeni v zasaditve, ki so predvsem trpežne. Vračamo se tudi v preteklost, ko smo občudovali pisane podeželske vrtove. Lesene ograje, za katerimi so se razraščale številne enoletnice za rezanje, zelenjava in dišavnice, so le še spomin. Kljub temu pa sem lansko leto uspela najti nekaj takih motivov. Koliko čebel, čmrljev in metuljev se je poigravalo na teh gredah … Veliko se govori o samooskrbi in tokrat več besed namenjamo zeliščem, ki so uporabna v vsaki kuhinji. Tudi tisti, ki nimate svojega vrta, si v posodi ali večjem loncu lahko omislite zeliščni vrtiček. Izogibajte se plastiki in rajši izberite primerno glineno, keramično ali pa posodo iz recikliranega papirja. Vse se da, če se le hoče. Tudi iz starega sadovnjaka lahko nastane sodoben vrt. O tem piše Klementina Tement, naša krajinarka.

V vsakem vrtu pa običajno raste kakšna plezalka, naj bo za senco, okras ali uporabo. Če oklevate, kaj zasaditi v senčni del vrta, so tu hoste. Roža ali šopek sta vedno primerno darilo za praznovanja, obletnice, rojstne dneve ali pa kar tako, ko se spomnimo na ljubljeno osebo, si polepšamo svoj dom ali delovni dan.

Uživajte pri svojem delu, skrbite za naravo, zdravje, svoje počutje, spoštujte ljudi, ki si svoj kruh služijo z delom na polju, v vrtnarijah. Skrb za zdravo in doma pridelano hrano naj postane vaša dolžnost in hkrati sprostitev med cvetjem in dišečo naravo.

Marija Hrovat, inž. agr. Urednica in predsednica GIZ-PVD


Podpirajmo in cenimo doma vzgojeno cvetje, kvaliteto in trud slovenskih vrtnarjev.

 

Ker rože ne rastejo v trgovini!

Iz vsebine:

Katalog PVD 2020

Element je bil uspešno dodan v košarico.