Košarica

Vaša košarica je prazna!

Cvetje za poletje 2021

Domov Cvetje za poletje Cvetje za poletje 2021

Leto v znamenju barv!

Rumena za nov optimizem in energijo

Pa smo zakorakali v novo sezono, tokrat z letnico 2021. Preteklo leto nam ni bilo preveč naklonjeno, saj smo bili zaznamovani s situacijo COVID-19. Tudi mi ne moremo mimo tega, saj je spomladi vse kazalo na to, da bo proizvodnja sadik in cvetja končala na kompostu. Lahko smo hvaležni, da so pristojni še pravi čas uvideli, kakšne posledice lahko povzroči zaprtje in nam omogočili normalno delo ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. Tako se je pomladna sezona končala uspešno, saj smo zaradi čakanja na delo oz. dela od doma urejali vrtove, okolico doma, sadili zelenjavo, cvetje, lončnice, skratka življenje se je preselilo na domače vrtove in zelenice. In kaj reči za prihajajočo sezono? Upajmo, da se bodo razmere umirile in boste lahko svobodno uživali v nakupovanju na domačih vrtnarijah.

Življenje v zadnjem letu nas je prav gotovo streznilo in začeli smo razmišljati drugače, postavili smo si drugačne prioritete, prva misel je postala skrb za sočloveka. Pridni smo bili v urejanju in zasajanju zelenjavnih gredic, pridelek nas je spravljal v dobro voljo. In to, dragi moji, nam je dalo novo moč in upanje za boljšo prihodnost. Sožitje človeka z naravo, skupno preživljanje prostega časa, te vrednote naj bodo tiste, ki nas bodo vodile tudi skozi prihodnje čase.

Letošnji katalog je zasnovan sodobno, teme smo prilagodili trenutni situaciji, ko smo ostali doma z otroki in delom, šolo na daljavo. Priznati je treba, da je včasih težko, stiske so, prizadevamo si ostati pozitivni. Tak je tudi katalog Cvetje za poletje 2021. Barve so tiste, ki nas bodo vodile skozi prihajajočo sezono. Rumena in siva sta vodilni, vendar mi prisegamo na tople odtenke in zato naslovnica sporoča veselje, energijo in optimizem. Vsako leto so tu nove rastline, trendi … Tokrat smo kar nekaj strani namenili ocvetličenju domov, spomnili smo se na stare čase, begonije nas navdušujejo na vsakem koraku. Našli boste nekaj čudovitih kombinacij, ki so primerne za vsakogar. Podeželski vrtovi so zopet modni in v njih se najde množica cvetov, kot so ameriški slamnik, dalije, gladiole, astre, cinije, lilije, sončnice, suhe rože, statice, prevladujejo tudi dišeče rožice in seveda dišavno zeliščne gredice in posode. Pastelne barve bodo vedno sinonim za umirjenost in večno eleganco. Mogoče pa se odločite za divji vrt in cvetoči travnik. O tem piše strokovna sodelavka, krajinska arhitektka Klementina Tement.

Konec maja boste na naših vrtnarijah občudovali pisane kaladije ter si popestrili senčni kotiček. Prepričana sem, da vas bodo navdušili, tako kot so mene. Še posebej jih priporočamo za vse, ki imate radi zeleno. Ja, zelena letos navdušuje tudi pri opremljanju domov, saj zelene lončnice dobivajo vse večji pomen. Ko smo in še ostajamo doma, nam prav zelena pomaga pri boljšem počutju in stiku z naravo. Če nimate dovolj prostora, si lahko omislite mini vrtiček v stekleni posodi. Da boste še začinili povezanost z naravo, pa so tu drugačni šopki. Osupljivi in še užitni. Tako se odkriva še en trend, ki že navdušuje svet. Priloga Cvet in plod bo postregla s kar nekaj zanimivostmi za uporaben vrt. Visoke grede imajo vedno več uporabnikov. Z lično narejeno gredo si lahko ogradite teraso in tako bodo sveža zelenjava in zelišča vedno pri roki. Vrtičkanje tako postaja vse bolj priljubljen konjiček. Delo v vrtu naj postane del nas in s tem bomo poskrbeli tudi za dobro kondicijo in počutje.

Vse dobro želim v letošnji sezoni, naj nam bo vreme naklonjeno, letina obilna z veliko cvetja in veselja. V vrtnarsko dogajanje naj bo vpletena celotna družina.
Marija Hrovat, inž. agr. Urednica in predsednica GIZ-PVD

Iz vsebine:

Podpirajmo in cenimo doma vzgojeno cvetje, kvaliteto in trud slovenskih vrtnarjev.
KATALOG PVD 2021

Element je bil uspešno dodan v košarico.