Košarica

Vaša košarica je prazna!

Cvetje za poletje 2022

Domov Cvetje za poletje Cvetje za poletje 2022

Katalog Cvetje za poletje 2022

Vrt in cvetje za dobro počutje

Vsako leto se izbere modna barva in letošnja po barvni lestvici Pantone je nežno vijolična Very Peri. Barva, ki simbolizira novost, svežino, energijo in zanesljivost.
Trenutna situacija nas je povezala z naravo, veliko časa smo in ga bomo še preživljali v varnem zavetju svojega doma in vrta ter se v njem dobro počutili.

Letošnje leto v vrtnarstvo ne prinaša nekih novosti. Vrtnarije ne poznajo počitka, mogoče si vzamejo kratko pavzo pozimi, pa kljub temu, številni ohranjajo matične rastline, med njimi se znajdejo tudi stare, že pozabljene sorte rastlin.
Tukaj ni pomembna modna barva sezone. Pa če se vrnem k opevani modni barvi. Poznanih je kar nekaj primerkov v odtenkih te barve: agapant, nepostarnik, polemonium, sivke, zvončnice, kadulje, bakope, krvomočnice, nekatere petunije, marjetke … Ti hladni odtenki se lepo kombinirajo z ostalimi barvami, predvsem bela je tista, ki ustvarja kontrast in privlači poglede. Letošnje modne barve so prikazane na desni strani kataloga.

Slovenska tradicija pa sloni na rdeči barvi in tukaj brez klasičnih bršljink in pelargonij ne gre. Redki so leseni ganki, ki jih krasijo nageljni. Nekatere domačije se šibijo pod slapovi cvetja in te predstavljamo v poglavju Razglednica z Gorenjske. Cvetoče obešanke so vedno nekaj posebnega in polepšajo marsikateri vhod ali teraso. V njih radi posadimo tudi zelišča, priporočamo viseči rožmarin, visečo meto, žajbelj, timijan, sladko zel, zelišče življenja, jabolčno pelargonijo …

Prostorne terase in velike steklene površine so tiste, ki nam omogočajo izbiro posodovke in poživitev notranjih prostorov s sobnimi lončnicami. Zelenje nas je preprosto zasvojilo. Brez cvetja si ne predstavljamo poletja in zato smo izbrali 30 zasaditev, ki vam bodo lepšale okenske police, terase in balkone. Še posebej privlačni so barviti kaladiji in pisane koprive, ki so primerne za vsak vrtni stil in barvno kombinacijo. Izbira barv je pomembna na vseh področjih vrtnarstva.

Tudi na cvetličnih gredicah moramo biti pozorni na njihovo skladnost. Gredice na prostem zasajamo predvsem s trajnicami, pa vendar sadimo vse več enoletnic, ki v vrt privabljajo čebele, čmrlje, metulje. Med cvetoče vrtičke zasadimo tudi uporabne rastline. Združevanje okrasnih in uporabnih rastlin je postalo pravi modni hit in balkonske zasaditve postajajo vedno bolj zanimive in pestre. Vse več posegamo po dišavnicah in zeliščih, ki nas s svojim vonjem in uporabnostjo razvajajo skozi celo leto.

Številne mlade družine si pri ustvarjanju novega doma in vrta zato poiščejo pomoč strokovnjaka. S pravim načrtom bo okolica doma zaživela, vrt bo tudi koristen in skrit pred neprijetnimi pogledi. Pišemo tudi o kolobarjenju v vrtu ter mešanih posevkih, ki so pomembni za dober pridelek in ohranjanje tal. Kompost so ‘pridelovali’ že naši predniki. Pa vendar poznate vsa dejstva, kako priti do res dobrega komposta?

Predanost in veselje sta tista, ki nas spremljata skozi celo vrtnarsko sezono. Kot večkrat poudarjamo, da rože ne zrastejo v trgovini, tudi zelenjava, sadje, zelišča, dišavnice ne. Se sploh zavedamo, da je Slovenija s svojo majhnostjo in dokaj neokrnjeno naravo posebnost v svetovnem merilu? Smo butična država, kar se tiče velikosti obratov, rastlinjakov, kmetij in z njimi povezane pridelave hrane, cvetja, sadja. Zato podpirajmo domače proizvajalce in cenimo trud ljudi, ki nam zagotavljajo dobrine neposredno z vrta ali polja. Pa kaj, če ni popolno na pogled, je pa zato okusno.

Na koncu moram omeniti, da so se tudi v vrtnarskem poslu cene surovin precej zvišale in posledično smo se znašli v vrtincu podražitev. Življenje pa teče dalje in zato si polepšajmo vsak dan. Upamo, da boste ob listanju letošnjega kataloga dobili kakšen navdih, idejo, skuhali kaj dobrega … ali pa se boste ob pogledu na cvetje le nasmehnili.

Marija Hrovat, inž. agr. Urednica in predsednica GIZ-PVD

Element je bil uspešno dodan v košarico.