Košarica

Vaša košarica je prazna!

Cvetje za poletje - arhiv 2013 - 2017

Domov Cvetje za poletje Cvetje za poletje - arhiv 2013 - 2017

Katalog Cvetje za poletje 2013

Vsako leto razmišljam, kaj napisati za uvod našega in vašega kataloga Cvetje za poletje. Pa sem se spomnila, da me prav redno spremlja glasba. Vedno kakšna nova melodija, ki gre dobro v uho. Letos mi odmeva ‘ Because we can’, ali če prevedem: Ker mi zmoremo. Pa sem si rekla, da je to kot nalašč za nas. Ponovno smo vrtnarije PVD zmogle in pripravile lepo in bogato ponudbo vsega mogočega. Vi pa boste naši najboljši kritiki. Časi tudi vrtnarski stroki niso najbolj naklonjeni. Ob poplavi vseh mogočih rastlin in materialov, ki jih najdete vsepovsod, smo pozabili na tisto, pravo domačo, slovensko vzgojo. Naše rastline se vzgajajo v profesionalnih substratih z obilico znanja in veselja. Na pomlad vas tako pričakajo zdrave, utrjene rastline brez dolgega in utrujajočega transporta. Trudimo se, da vaša domišljija ostaja brez meja. Nekateri boste preizkušali nove rastline, spet drugi boste ostali zvesti tradiciji. Marsikatere kombinacije in zasaditve bodo razveseljevale vaše domove, da bodo zacveteli in zadišali v najnovejših trendih. Naša prva skrb pa ostaja vaše zadovoljstvo in uspeh. Vrtnarjenje naj bo veselje in morda boste prijetno presenečeni ob obilici barv, dišav in okusov. Saj veste, da mi zmoremo in skupaj z nami tudi vi. Slike iz domače, slovenske proizvodnje naj vas pospremijo na naše PVD vrtnarije. Pri nas šteje kakovost skupaj s prijazno besedo in nasmehom. Ostanite zvesti tradiciji, a ne zanemarite novosti.

Leta tečejo in katalog Cvetje za poletje je pred vami že desetič.
Ko ob tej priložnosti pogledujem v preteklost, ugotavljam, da se je res mnogo stvari spremenilo. Tudi trendi pri zasaditvah balkonov in okenskih polic se spreminjajo. Čas, v katerem živimo, od nas zahteva veliko odrekanja in premišljenega ravnanja na vseh področjih. Kljub temu pa rožice ostajajo in nam lepšajo prav vsak dan posebej. Spet bomo sadili rožice, dišavnice, zelišča, sejali in sadili raznorazno zelenjavo, posadili sadno drevo, jagodičevje … Kot že samo ime pove, je večinski del kataloga namenjen balkonskim rožam, zasaditvam in novitetam. Smo se pa tokrat dotaknili vrtnarjenja na visokih gredah, ki je postalo moderno tudi pri nas. Zakaj pa ne? Na ta način si olajšamo delo (sklanjanje), vrt pa je lepši na pogled. Več si preberite v samem poglavju. Vrtnarimo lahko tudi vertikalno. Še posebej tisti, ki ste omejeni s prostorom, nimate vrta, živite v bloku … Pod poglavjem Okusno, preprosto in zdravo se skrivajo mnoge kombinacije dišavnic, zelišč, zelenjave, rožic. S koledarjem dobrih sosedov si boste izbrali prave. V pomoč vam bo tudi Zeleni koledar, ki si ga boste lahko nalepili na posebno mesto, saj je umeščen na sredino kataloga. Nismo pozabili na Dušo in telo – vse skupaj je povezano. Predstavljamo vam marsikatero dobroto in nekaj receptov ga. Anke, ki jih boste, vsaj upam, z veseljem poskusili. Veliko je govora o samooskrbi in zato imamo tudi poglavje Modri pridelajo doma. Na naših vrtovih ne manjka sadnega drevja in jagodičja. Letos namenjamo nekaj pozornosti tudi divjim sadežem, iz katerih naredimo okusne marmelade, sokove, poleg tega pa so močni antioksidanti in velika shramba vitaminov. Spominjamo vas tudi na praznike, ki so povezani z našim delom.
Vsega, žal, ne moremo spraviti v katalog, zato vas vabimo na naše vrtnarije, kjer vas čakajo vse mogoče vrtnarske dogodivščine.
Spremljajte nas tudi na PVD spletni strani in nam ostanite zvesti še naprej.

Leto je naokoli in pred vami je nova številka kataloga Cvetje za poletje 2015. Preletela sem revije preteklih sezon. Sprva smo jih oblikovali še z Ruth, ki je žal ni več med nami. Njene bogate zasaditve so jemale dih in nam delale preglavice, kako vse to zasaditi in nato vzdrževa­ti. Spomnim se, kako je Ruth vsako jutro vztrajno nosila zalivalke z vodo in gnojilom ter negovala svoje lepotice. Koliko časa je bilo potrebnega, da so nastale tako čudovi­te kompozicije! In kako skrbne roke in ustvarjalne misli! Ampak brez predanosti in ljubezni tega ne dosežemo kar tako. To je zmogla le ona. In nas navdihnila, zato to sedaj zmoremo tudi mi.

Letos smo vam pripravili kar nekaj posebnosti, za oči in za v usta. Ja, zasaditve postajajo vse bolj uporabne. Pepino? Sama sem ga prvič videla leta 2013 in bil mi je popolna neznanka. Ni nič novega, samo pri nas je prava redkost. Nekateri so ga že gojili in degustirali. Okus je preplet arom melone, hruške in breskve. V sloven­sko kuhinjo prihaja sladki krompir. Ne, ni to tisti, ki ga sadimo v balkonska korita. Predstavljamo nove sorte, ki prihajajo z irske vrtnarije. Kaj bi brez paradižnika, paprike, pekočih čilijev, jajčevcev, raznoraznih kumaric in bučk, čebule, česna, solate, zanimive čajote, artičok …Vse to in še kakšen recept pod naslovom in novim logotipom ‘Mici svetuje‘. Zakaj Mici? Vrtnarski kolega me je preimenoval že pred leti in ta naziv se me drži še danes. Tako je nastala zanimiva nova rubrika, ki upam, da vam bo všeč.
Bogastvo vitaminov boste našli tudi v posebni kolek­ciji sadja FRUIT ME, posebej za terase in balkone. Za svežino kot vedno poskrbijo dišavnice in začimbe. Sveže ali posušene naj ne manjkajo v nobenem vrtu in kuhinji. Jedem dajo poln in izbran okus. Zato vam uporabnost dišavnic in cvetja predstavljamo v posebni kulinarični prilogi. Tudi med balkonskim cvetjem niso zanemarljive.
Trendi se spreminjajo, ampak še vedno ostajamo zvesti naši prvi skrbi – rožicam. Te nam bodo lepšale poletne dneve in nas razveseljevale s svojim cvetjem. Kaj je lepšega, ko se po napornem dnevu oddahnemo na prijetni terasi v družbi naših cvetočih, dišečih prijate­ljic. Bodite ponosni na svoje vrtnarske dosežke, čeprav se včasih kaj zalomi. Ob prebiranju kataloga vam zato želim čimbolj cvetoče in dišeče poletje. Za vitalnost in dobro počutje pa poskrbite z izbrano zelenjavo in sadjem. Jaz pa vam ostajam zvesta na našem blogu PVD in prenovljenih spletnih straneh.

Publikacija je skrajšana izdaja kataloga in je nastala v sodelovanju zrevijo Zeleni raj.

Element je bil uspešno dodan v košarico.