Košarica

Vaša košarica je prazna!

Mehkokožna pršica

Letos so se prekomerno razmnožile mehkokožne pršice. Tudi nekatere tuje firme imajo precejšnje težave z njo. Pri nas pa se težave pojavljajo predvsem na bolivijskih begonijah. V zadnjih dneh vas je kar nekaj klicalo kaj neki se letos dogaja. Zato sem vam pripravila tale kratek povzetek, da boste pozorni na znake, ki se v tem primeru pojavijo. Zatiranje je sicer možno s FFS vendar je velikokrat nemočno. Uporabite lahko Vertimec, Envidor, Thiodan. Ortus 5SC je še eden od dotikalnih pripravkov, vendar pri njem velja pazljivost. Ima dovoljenje za krizanteme in mačehe, za ostale okrasne rastline, pa je potrebno narediti preskus. Skratka rastline so v teh dneh (predvsem bolivijske begonije) že močno zakrnele v rasti, listi se zvijajo in pojavljajo se rjave nekrotične lise. Pri meni se je pršica pojavila na eni begoniji, ki pa sem jo odstranila in nadomestila s petunijo. To je pač ena možnost, da propadajočo rastlino preprosto nadomestite z drugo.

Pa še nekaj strokovnih podatkov:

MEHKOKOŽNA PRŠICA GRINJE (TARSONEMIDAE)

Bolezenski znaki:zakrnela rast, zvijanje listov, plutasti madeži

Pršice so osemnožne podolgovate ali široko ovalne ( 0,3mm), njjihove larve ( 0,15mm) so šestnožne. So belorumenkaste mikroskopsko majhne in napadajo rastni vršiček rastline, mlade poganjke in rastne vršičke listov. Vegetacijske točke odmrejo, vršički, mladi poganjki in cvetni popki prenehajo rasti, zakrnijo in se posušijo Čeprav listne žile ostanejo zelene, se listi na spodnji strani zvijajo, potemnijo,tvorijo plutaste madeže in sčasoma odpadejo.Cvetovi postanejo nepravilno razviti in pegasti.Nekatere vrste ob hranjenju izločajo kemične snovi, ki povzročajo motnje v rasti., rastline pa se zaščitijo tako, da obrastejo pršice. V nasprotju z rdečim pajkom, pršice za razvoj potrebujejo visoko zračno vlažnost.

Gostiteljice so:cisus,aralija,facija,afelandra,gloksinija,šeflera,vijolica, ciklama, hedera, kolumneja, fikus, pelargonija, gerbera, orhideje, kaktusi, sukulente zlasti kalanhoje.

PREDATOR: Predatorska pršica (PHYTOSEIULUS PERSIMILIS)

Zaščita: Insekticidi na bazi rastlinskega ekstrakta

Element je bil uspešno dodan v košarico.