Košarica

Vaša košarica je prazna!

Bodeča bučka

V lonec že lahko posadite čajoto, sploh če imate rastlinjak. Pri Gregu so se že lepo razrasle. Čajota ali bodeča bučka je okusna zelenjava. O njej sem že pisala in tokrat samo obnova lanskega prispevka.

Čajota, ki uspeva pri nas, je poimenovana tudi bodeča buča ali zelenjavna hruška. Čajota  je bodičast zelen plod rastlina izvira iz Južne Amerike. Obstaja tudi čajota brez iglic. Slednjo najpogosteje gojijo v Južni Ameriki. Čajota je našla prostor tudi na slovenskih vrtovih.

Plod je zelene barve, hruškaste oblike, velik 10-20 cm in njegova notranjost je svetlo zelena. Listi so velikosti roke, cvetovi so beli do rumeni. Znotraj plodu je koščica, ki je prav tako užitna.

Sajenje čajote

Čajoto lahko gojimo tudi pri nas, pri čemer moramo v vrtu najti velik in sončen prostor. Plod čajote jeseni zavijemo v papir. Proti koncu zime jo odvijemo in pustimo, da požene kalček, ki je zelo nežen. Čajoto posadimo v lonec s kvalitetno zemljo in ga postavimo na sončno okno. Ko je nevarnost zmrzali mimo, jo posadimo na vrt. Čajoto je potrebno vsaditi v kvalitetno zemljo in na sončen prostor. Nikoli je ne zasujemo z zemljo v celoti, ampak največ do polovice ploda. Plod mora biti vodoravno, da se lahko pri strani razvije kalček-KOT NA SPODNJI SLIKI!

Nega in zalivanje rastline

Čajota je plezajoča rastlina. Če ima oporo lahko zrase tudi 10 do 20 m v višino. Zato izberimo prostor, kjer se bo čajota lahko bohotila. V vročih poletnih dneh ima čajota rada vlažno zemljo, zato jo redno zalivamo. Čajota vročino dobro prenaša, v času velike suše jo je potrebno namakati, a nikoli po listih. Lahko se zgodi, da se bodo iz belih do rumenih cvetov prvi plodovi oblikovali šele v jeseni. Še oktobra lahko čajota bogato obrodi, ko smo nad njo že skoraj obupali. Rastlina zelo bogato obrodi. V eni sezoni lahko obrodi tudi do 300 plodov.

Pobiranje plodov

Plodove čajote pobiramo, ko plod dozori. Če ni prehitre zmrzali lahko čajoto pobiramo do pozne jeseni. Plod je zelene barve, hruškaste oblike, velik 10-20 cm in njegova notranjost je svetlo zelena. Listi so velikosti roke, cvetovi so beli do rumeni. Znotraj plodu je koščica, ki je prav tako užitna. Užitna je cela rastlina. Liste lahko uporabljamo kot špinačo. Užitna je tudi korenina. Iz listov lahko pripravimo čaj, ki pomaga pri uravnavanju pritiska in pri težavah z ledvičnimi kamni.

 

Tisti, ki doma gojijo čajoto, lahko v njenih plodovih uživajo tudi čez zimo, saj plodovi, ki niso prezreli, v hladnem prostoru odlično prezimijo. Njena uporaba je zaradi blagega okusa zelo raznovrstna: mogoče jo je uživati surovo, kuhano, ocvrto, dušeno ali pečeno. Slovenci jo uživamo večinoma kuhano, čeprav jo lahko pripravljamo enako kot bučke in kumare.

 

Trnati plodovi čajote so bogat vir vitamina C in aminokislin, poleg tega pa dajejo neskončno možnosti za pripravo. Na trgu pa so že take brez trnov. Jo imate?

Element je bil uspešno dodan v košarico.