Košarica

Vaša košarica je prazna!

Kaj posaditi na senčno lego? Včasih tuhtamo in je izbira kar težka. Kljub temu pa se najde nekaj rožic, ki nam bodo izredno hvaležne za tako lego. Nekatere od njih bodo tudi na soncu kar lepo delale (drobnolistna tradeskancija je ena od teh, streptokarp bo bolj cvetel). Letos sem ponovno odkrila koralno begonijo.

20160509_192603

Tile rdeči cvetki so še posebej zanimivi in letos bo tale lepotica rasla pri meni. Odločitev je že padla. Počakati moram še na malo višje temperature.

oven_400

Zraven bom kombinirala drobnolistno, belo cvetočo tradeskancijo in modri streptokarp ali nepravo afriško vijolico. Tudi tolmeja je zanimiva senčna rastlina, ki liste razvija kar v nadstropjih.

DSC04295 (Large)

tudi pisanolistni javor je odlična izbira, saj močno sonce povzroči ožige

27_12_2011 040 (Large)

lahko naredite tudi potaknjence, potrebujejo pa toplo

DSC04313 (Large)

Modri streptokarp je nežna rastlina, ki je zelo občutljiv na nizke temperature.

DSC08336 (Large)

Skupaj z belo cvetočo tradeskancijo, ki se povesi. Zraven lahko posadimo še vodenke, ančke, akalifo-rdeči repki, na spodnji sliki.

DSC04334 (Large)

Pa nekaj več o streptokarpu oz. nepravi afriški vijolici

Gesnerjevke Gesneriaceae so velika družina, ki vključuje predvsem tropska zelišča in grme. Med njimi najdemo številne okrasne rastline, kot so na primer gloksinije in afriške vijolice. Rastejo v v goratih predelih tropske Afrike, kjer se temperatura redko spusti pod 20 °C in pade 1.000 mm dežja.

Rod Streptocarpus združuje 132 vrst. Poznamo dve skupini – Streptocarpus in Sterptocarpella, ki se razlikujeta po številu kromosomov. V prvo skupino sodijo hibridne sorte streptokarpov z listi v obliki rozete in velikimi zvončastimi cvetovi. Tudi pri nas so to dobro poznane sobne lončnice, imenovane sučnik.

Kot sezonsko rastlino gojimo le eno vrsto, kljub temu, da so na raziskovalnih inštitutih preizkusili številne predstavnice skupine Streptocarpella. Najbolje se je izkazala vrsta Streptocarpus saxorum. V tanzanijskem gorovju Usumbara in Uluguru, na nadmorski višini 600 do 1800 m nadmorske višine, je to vednozelena trajnica s spodaj olesenelimi stebli in majhnimi, vretenčasto nameščenimi listi. Rastlina ima izrazit sukulenten značaj, listi so močno dlakavimi in zato prenesejo pripekajoče sonce ter občasno sušo. Na dolgih tankih cvetnih steblih se v klobčastih skupinah vse poletje odpirajo svetlo vijoličasti cvetovi. Ti so zelo trpežni, šele po dveh tednih cvetenja sledi razvoj spiralno zavitih plodov.

Streptokarp v literaturi imenujejo tudi neprava afriška vijolica. Nič čudnega, saj se z usambarsko vijolico Saint paulia divje razraščata v istem okolju.

Mesto sajenja

To je idealna rastlina za viseče košare. Uspeva tudi na senčnih mestih, a na soncu bolj bogato cveti. Dolgotrajno deževje cvetove poškoduje, zato mu namenimo lege, zaščitene pred padavinami.

Spomladi ne hitimo s sajenjem in prenašanjem rastlin na prosto, saj ne prenesejo temperatur pod 10 °C.

Oskrba

Težko najdemo bolj trpežno sezonsko rastlino. Tudi v najhujši vročini lahko nanjo večkrat brez škode pozabimo. Priporočljivo je redno odstranjevanje odcvetelih cvetov, saj s tem preprečimo razvoj plodov. Streptokarp nima bolezni in škodljivcev.

Zanimivost

V pomladanskem času na listih pogosto opazimo rumene madeže. Rastlina se tako odzove na nizke temperature in na zalivanje po listih z mrzlo vodo. Ko se temperatura dvigne, te težave izginejo.

Stare rastline v jeseni pravočasno pospravimo v stanovanje, kjer na svetli okenski polici cvetijo tudi pozimi.

Dolor etiam viverra luctus quisque est massa fringilla faucibus nostra bibendum senectus, ut tellus cubilia arcu quam class congue elementum suscipit. Amet placerat nec tellus molestie fringilla varius ultricies tempus libero maximus odio. Non nulla vestibulum molestie convallis pharetra eget condimentum class torquent magna laoreet cras, tincidunt est curae ornare urna taciti congue eros risus. Elit purus ultricies ornare litora turpis imperdiet sem.

Interdum mi finibus feugiat semper fusce sagittis dui sociosqu ad rhoncus congue aliquet. Ultricies hac dictumst donec porta. Maecenas luctus a pulvinar auctor tortor ultricies pellen

20160504_122808

Begonije Chardonnay in rumenolistna pijavčnica

20160507_102308

Deteljica ‘Burgundy Wine’

DSC_0949

Begonije s polnjenimi cvetovi naj bodo na zaščitenih legah

Vodenke in modri streptokarp sta krasna kombinacija za senčne lege. Cvetja ne bo manjkalo.

Vodenke in modri streptokarp sta krasna kombinacija za senčne lege. Cvetja ne bo manjkalo.

24879-0001-0016

vodenke

Element je bil uspešno dodan v košarico.