Na delo v vrtu bo potrebno še malo počakati. Danes spet sneg pa dež. Moje delo je za računalnikom. Vmes sem posejala baziliko, ki jo bom dala na toplo. Vem, da je še zgodaj, ampak lahko si pridelate mikro zelenjavo kar v platojčkih ali lončkih. Lani se mi je to zelo dobro obneslo. Nekje v 3 tednih imate mlade rastlinice, ki jih uporabljate sveže. Lahko sejete tudi drugo zelenjavo, predvsem pridejo v poštev rukola, radiči, berivka, tržaški solatnik, špinača…Uživanje take zelenjave je še posebej priporočljivo v zimskih mesecih, ko nam zmanjka zaloge svežih vitaminov. Mikro zelenjavo uživamo, ko so rastlinice visoke par centimetrov. In zato je prva, vsaj pri meni, na vrsti bazilika. Brez nje ne morem. Posejala sem 3 različne vrste: širokolistno, purpurno in ligurijsko. Ta zadnja je zelo aromatična, listi so rahlo nakodrani in zelo veliki. Najdete jo pod imenom Riviera Ligure. Za dodatek k zeleni baziliki pa purpurna ‘Chianti’. Ta tudi rožnato obarva bazilkin sirup, na jedeh pa je lepa in okusna dekoracija. Tako bomo letos imeli mix bazilik. Za hitrejšo kalitev platoje pokrijte, lahko tudi s časopisnim papirjem, tkanino, posebnim pokrovom, ali kupite setveni plato, ki ima tudi streho. Skratka, ne potrebujete veliko: platojček, seme, substrat, pršilko z vodo. In akcija.