Košarica

Vaša košarica je prazna!

Buča špagetarica

Letos jo bom posadila prvič, saj prisegam na podolgovate in okrogle bučke. Na vrtnariji Valner so me založili z različnimi sortami in kaj več o njih, ko bo pravi čas za sajenje na prosto. Se mi je pa zdela zanimiva buča, ki vam jo predstavljam. Opis in recepte sem si sposodila od Mateje Reš, ki je o tej zanimivi buči pisala že pred leti. Hvala MATEJA.

Vse buče so zanimive, a špagetarica je nekaj posebnega. Med kuhanjem se njeno meso spremeni v vlakna, bolje rečeno, zelenjavne špagete. Za nekatere eksotika, za druge pripomoček pri dieti, za tretje zgolj užitek. Buča špagetarica je jesenska buča, ki jo lahko hranimo dolgo v zimo in kdaj pa kdaj pripravimo kulinarično posebnost. Zaradi precej nevtralnega okusa jo lahko pripravimo slano ali sladko.

A to nas ne bo motilo. Le bučo špagetarico moramo najti. Na pogled ni nič posebnega, videti je kot malo predebela postarana poletna buča. Tehta od 1 do 2,5 kg, dolga je od 20 do 35 cm.

Obstajajo manjše okroglaste buče špagetarice (sorta Small wonder), pa velike zeleno belo progaste (sorta Stripetti F1). A pozor, ta sorta nima enako kvalitetnih špagetov kot osnovna (sorta Tivoli F1) z lupino zelene barve. Njeni špageti so tanki in lomljivi. Po rodnosti in zdravi rasti pa osnovno sorto močno prekaša. Bučo špagetarico so na Japonskem poznali že pred 70 leti, a se drugod ni mogla uveljaviti. Pred 30 leti pa se je v Ameriki našel nekdo, ki jo je začel priporočati kot zelenjavne špagete in se je prijela. Na vrtu se odlično počuti, zakaj se ne bi še na krožniku?…

Skladiščimo jo lahko tri mesece ali več. Pazimo le, da nima rjavih peg. Lahko jo kuhamo ali pečemo; celo, prerezano na pol ali olupljeno in narezano na večje kose. Če jo bomo pekli v pečici, jo na več krajih prebodemo. Pečemo jo slabo uro pri 180 °C, odvisno od velikosti; za prepolovljeno bo zadostovalo 30 do 45 minut. Če kuhamo celo bučo, jo potopimo v krop in kuhamo 40 minut. Nad paro dušimo očiščene olupljene kose 20 minut. Sama najraje kuham po dolgem prepolovljeno bučo, ker lahko sproti ugotavljam, kdaj je kuhana. Ni namreč hujšega kot preveč razkuhana buča špagetarica. Kuhana mora biti al dente, kot klasični špageti. Prav kuhani buči špagetarici se vlakna ob dotiku z vilicami razprejo, a ne prav rada, sicer je že preveč. Bučo po potrebi prerežemo, očistimo oplodja in postrgamo vlaknasto meso, špagete.

Kako pa se je lotimo naprej? Enako kot špagetov. Z njo lahko pripravimo polpetke, zelenjavne jajčne omlete, enolončnice.

Če se vam zdi postopek priprave zamuden, jo preprosto olupite, odstranite peščišče, narežete na večje kose in dodate v enolončnice. Presno bučo lahko naribate v solato, saj ima precej nevtralen okus, podobno kot poletne bučke.

Že kuhano bučo špagetarico lahko nekaj dni hranimo v hladilniku ali tudi zamrznemo, le da bo ob odmrzovanju izločila nekaj vode.

GRATINIRANA BUČA ŠPAGETARICA
1 večja buča špagetarica
1 čebula
2 papriki
2 žlici oljčnega olja
500 g paradižnika
2 stroka česna
1 žlička sesekljane bazilike
½ žličke sesekljanega origana
neprečiščena sol
sveže mlet poper
200 g naribane mocarele
100 g ribanega parmezana
1 žlička sesekljanega peteršilja

Bučo špagetarico skuhamo. Čebulo in česen olupimo ter drobno nasekljamo. Papriko očistimo semenja in peclja ter narežemo na koščke. V ognjevarni ponvi segrejemo oljčno olje, opražimo čebulo, dodamo česen in papriko ter pražimo 5 minut. Dodamo sesekljan olupljen paradižnik, baziliko, sol, poper in origano ter pražimo 15 minut. Kuhano ali pečeno bučo špagetarico prerežemo in z žlico odstranimo semenje. Z vilicami postrgamo špagete.

Špagete zmešamo z zelenjavno mešanico. Naribano mocarelo in parmezan zmešamo. Polovico zelenjavne mešanice porazdelimo po pekaču za narastke in posujemo s polovico sirne mešanice, prekrijemo s preostalo polovico dveh mešanic. Postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 30 minut. Preden postrežemo, pustimo stati vsaj 10 do 15 minut. Potresemo z nasekljanim peteršiljem.

Čas priprave: 1 ura in pol
Količina: za 4 do 6 oseb

SLADKA BUČA ŠPAGETARICA Z LEŠNIKI IN HRUŠKAMI
1 manjša buča špagetarica
1 žlica masla
2 hruški
100 g mletih lešnikov / orehov / mandljev
3–4 žlice akacijevega medu ali drugega sladila
ščepec cimeta
malo naribane lupinice limone
1 žlica limoninega soka
1 dl stepene sladke smetane

Bučo špagetarico skuhamo. Hruško olupimo, prepolovimo, očistimo peščišča in narežemo na krhlje. Maslo nad ognjem raztopimo, narahlo opražimo rezine hrušk, jih preložimo na pladenj, na preostalem maslu rahlo prepražimo mlete lešnike, začinimo s cimetom, limoninim sokom in limonino lupinico, še malo popražimo in zmešamo s špageti. Polovico hrušk razrežemo na koščke, preostale pa dekorativno naložimo na krožnike. Špagete razporedimo po krožnikih in okrasimo s stepeno sladko smetano.

Čas priprave: 45 minut
Količina: za 4 osebe

Element je bil uspešno dodan v košarico.