Košarica

Vaša košarica je prazna!

Drugačna kumarca

Pa smo dobili novo pošiljko inkovskih kumaric. Če vas zanima, se oglasite.

Tale zanimiva, nekoliko podivjana rastlina se imenuje inka kumara oziroma achocha. Izvira iz Južne Amerike, natančneje iz Peruja, spada med bučnice, pridelovali pa so jo že Inki. Je zelo močna plezalka, doseže več kot 4 metre, zato ob sebi nujno potrebuje oporo ali nekakšen okvir.

Uporaba

Mlade plodove achoche lahko uživamo sveže, popečene, lahko pa jih celo vlagamo. Idealna velikost je 3 – 4 centimetre. Starejšim plodovom, torej tistim bolj zrelim, moramo nujno odstraniti semena, saj postanejo precej trda in grenka. Za razliko od kumaric je achocha votla, starejši plodovi pa imajo tudi tršo lupino. Ne boste zgrešili, če jih boste napolnili z mesom in sirom ter popekli, odlične pa bodo tudi v kariju ali zelenjavni juhi.

Achocha pa ni samo okusna, ampak še kako zdrava. V Peruju tradicionalno zmeljejo plodove, nato pa uživajo njihov sok dvakrat na dan. Sok achoche namreč znižuje holesterol, pomaga pri cirkulaciji, diabetesu, deluje kot diuretik in še bi lahko naštevali. Achochina semena v čaju pa celo znižujejo visok krvni pritisk, na olivnem olju popečeni plodovi in listi pa delujejo zunanje – protivnetno in kot analgetik.

Element je bil uspešno dodan v košarico.