Aprila se začne sezona nabiranja špargljev. Prve poganjke sem že nabrala. Sicer so bili še tanjši in maloštevilni. Špargelj je večletna grmovnica, ki se kar močno razraste. Izvira iz območja Azije. Na Primorskem spomladi nabiramo divje šparglje. V osrednji Sloveniji nabiramo predvsem zelene poganjke in to nekje od aprila do junija. Poznamo tudi obeljene šparglje ali beluše. Ti so pokriti z zemljo in zato ostanejo beli. Večinoma pa nabiramo zelene, ki so nad zemljo. Špargelj razvije globok koreninski sistem. V prvih letih se razvija na dve strani, nato pa 3-10mm debele shranjevalne korenine prepredejo zemljo do globine 1 m. Tanke lasaste korenine pa se razvijejo celo do globine 5 m. Na zgornji strani rizoma se formira 10-15 brstov, ki spomladi odženejo v poganjke. Ti so obdani z luskastimi lističi, iz katerih se kasneje razvijejo stranske vejice oz. poganjki. Proti koncu obiranja pustimo vsaj 5 poganjkov, da se rastlina obnovi. Špargelj je dvodomna rastlina. Ženske razvijejo drobne rumene cvetke, ki se razvijejo v rdeče plodove. Moške rastline so bolj zaželjene, saj so poganjki debelejši. Špargelj je primeren za vzgojo na lažjih tleh. Globina sajenja je 15 cm za zelene in 20-25 za obeljene šparglje. Sadimo jih v jarke, globine in širine vsaj 25 cm. Razdalja med rastlinami je nekje 40cm.

Iz špargljev pripravimo tudi okusne jedi. Sama jih največkrat pripravljam z jajci. Vršičke špargljev ne kuhajte, saj se hitro zmehčajo. Posoda naj bo visoka, da vršički ostanejo zunaj. Zadošča kuhanje 1-2 minuti. Zelo okusni so tudi hladni, v solati s trdo kuhanimi jajci, drobnjakom in čebulo. Če imate rajši tople, pa jih popecite na čebuli in nato dodajte jajce, česen in drobnjak. Nastane okusna jed. Za tiste, ki prisegate na meso, pa stebelca ovijete s slanino in popečete. Receptov imate mnogo, veliko jih najdete na spletnih straneh.

Zelo dobro vplivajo tudi na zdravje, saj so diuretik in odvajajo vodo. To boste sami ugotovili, ko boste pojedli obrok s šparglji in kasneje odšli na wc. Urin ima nekoliko neprijeten vonj po amonijaku. Na to vpliva snov asparagin, ki vpliva na delovanje ledvic in s tem izločanje vode. Špargelj čisti kri, zbija telesno temperaturo, krepi imunski sistem, odpravlja težave s sladkorno boleznijo, srcem in ožiljem. Vpliva pa tudi na uravnavanje krvnega tlaka in holesterola.

Dovolj razlogov, da uživate šparglje.

Nekaj fotk sem si sposodila z interneta, za lažjo predstavo.

 

20140405_181035 sparglji1 sparglji narezani vršički špargljev šparglji z jajci asparagus_officinallis_in_nature 633427349047072474-1-1336045788

%d bloggers like this: