Tokrat pa nekaj o yaconu. Podatke sem nabrala z več virov. Tudi v letošnjem katalogu boste lahko prebrali o tej zanimivi rastlini, kjer boste iz prve roke izvedeli nekaj koristnih napotkov. Vsako leto se najde kaj zanimivega. Sadike pa tudi pridejo, torej vabljeni v drugi polovici aprila. Vas še spomnim, ko bo pravi čas. Na voljo bodo rdeči in beli.

YACON (Smallanthus sonchifolius) – cvetlica z okusnimi gomolji

Spada med trajnice in doseže do 2 metra. Je sorodnik sončnice. Cveti lahko belo, rumeno, oranžno, rdeče. Pri nas največkrat cveti belo ali oranžno. V svojem naravnem okolju (Andi) raste na nadmorski višini 1000 – 2500 m. Pri nas pa raste povsod, kjer uspevajo sončnice. Zato je primeren za vzgojo v domačem vrtu. Yacon je rastlina, ki naredi užitne in okusne gomolje. Sladkast okus spominja na mešanico zgodnjih jabolk, blage zelene in hrušk. Vsebuje veliko inulina, sladkorja, ki ga človeško telo razgraja zelo počasi. Inulin pospešuje prebavo in rast, za prebavo pomembnih bakterij v telesu. Vsebuje tudi veliko antioksidantov.

Sadimo ga v maju in juniju, v dobro odcedna in zračna tla (obvezen dodatek mineralnih delcev). V suši ga zalivamo z mlačno in postano vodo. Občasno v vodi raztopimo Humko gnojilo za zelenje in cvet. Gomolji so zreli, ko se listje začne sušiti. Veliki gomolji so za uživanje. Iz manjših, ki so tik pod površjem, pa naslednje leto zrastejo nove rastline. Zrelo rastlino previdno izpulimo, poberemo velike gomolje in nato prikrajšamo steblo na 10 cm. Cel šop z majhnimi gomoljčki shranimo v kleti, v vlažni mivki ali mineralni mešanici. Spomladi jih lahko posadimo v velik lonec in nato rastlino z gomoljčki vred razdelimo. Na prosto jih presajamo v maju in juniju, na razdaljo 1 metra. Gomolje uživamo surove, jih olupimo in narežemo kot prigrizek, dodajamo naribanega solatam, narezanemu ananasu, mangu in papaji. Pokapamo jih z limoninim sokom, da ne postanejo rjavi. Lahko jih skuhamo, ocvremo, spečemo, rezine posušimo in uživamo kot posladek. Tudi listi vsebujejo veliko inulina in zato jih prav tako uporabljamo na solatah, naredimo različne zvitke, jih posušimo za čaj. Uživanje yacona ali sirupa vpliva predvsem na zdravje kosti, zob in dlesni, zmanjšuje holesterol, pomaga pri hujšanju, spodbudno vpliva na srce in imunski sitem.

%d bloggers like this: