Košarica

Vaša košarica je prazna!

Kratki nasveti

Domov Aktualno Kratki nasveti

Kratki nasveti

  1. Prvi ukrep, ki ga izvedemo na trati, je prezračevanje oz. trebljenje. Trato s posebnimi pahljačastimi grabljami prečešemo in odstranimo vso suho travo, listje in del polsti. V kolikor se sneg dalj časa obdrži se lahko razvije snežna plesen. Trebljenje lahko izvedemo tudi po prvi košnji.
  2. V kolikor je trata po zmrzali mehka, površina celo dvignjena, potem priporočamo valjanje površine, saj s tem pritisnemo korenine k zemlji, da se bolje vrastejo. V primeru sušne in tople zime se v februarju priporoča zalivanje.
  3. Gnojenje in gnojila:

Povprečna letna količina hranil za dobro vzdrževano, zelo lepo trato za 100 m2 je sledeča:

2,5 kg dušika, 1 kg fosforja in 2 kg kalija. Če gnojilo deluje en mesec, ga potrosimo 7x na leto, kar znese dobre 2 kg gnojila na 100 m2 vsak mesec. Spomladi in poleti gnojimo več kot v jeseni. Izberemo različna, počasi topna gnojila, ki se sproščajo tudi več mesecev. Od tega je odvisna pogostost uporabe. Spomladi posežemo po gnojilih z večjim odstotkom dušika in fosforja, saj se z vsako košnjo hranila odvzamejo. Za začetek gnojenja izberemo gnojila kot je Sportmaster CRF Mini Start 19-19-5+2Mgo+TE (2-3 mesečno delovanje), ki bo pospešil rast trave in ji dal potrebno temno zeleno barvo. Lahko uporabimo še Sportmaster CRF Mini High N v razmerju 26-5-11+2Mgo+Cu+Zn ali proti koncu pomladi Landscaper Pro All Round 24-5-8+2MgO s 4-5 mesečnim delovanjem. V kolikor je trava dobro prestala zimo, lahko že prej uporabimo gnojila z daljšim obdobjem sproščanja hranil kot je Landscaper Full season 27-5-5+2MgO, 8-9 mesečno delovanje, s katerimi gnojimo 1x. Ob pojavu stresnih situacij uporabimo anti-stres gnojila, v jeseni pa gnojila z več kalija (Pre Winter).

Med najboljšimi gnojili je Sierrablen 28-5-5+Fe z delovanjem 5-6 mesecev. Kombinacija smolnate in Poly-S tehnologije v tem gnojilu izkazuje izboljšane lastnosti sproščanja hranil in boljše delovanje pri nižjih temperaturah. Trosimo ga po predhodno pokošeni površini, da zrna čim lažje dosežejo zemljo, kjer kontrolirano sproščajo hranila. Je odlično za obnovitev travne ruše po zračenju ali vertikutiranju. Po aplikaciji se svetuje zalivanje trate, ki pospeši nabrekanje gnojila. Poleti se ob hudi vročini in pomanjkanju vode lahko pojavi šok, zato že lahko uporabimo gnojila, z večjim odmerkom kalija, dodatkom magnezija in ostalimi mikroelementi, ki bodo vplivali na odpornost travne ruše. Ne bo odveč dodatek raznih bioaktivatorjev za boljšo kondicijo trave, kot na primer huminske kisline. Poleti travo kosimo, ko doseže 8-10 cm, na višino 5-6 cm in s tem preprečimo ožige. Redna košnja in dovolj hranil vplivata na gosto travno rušo, ki bo manj dovzetna za plevele. Pri pojavu le teh uporabimo gnojilo Pro Weed Control (15kg za 420m²), ki vsebuje tudi herbicid za širokolistne plevele. Na domačih zelenicah odsvetujemo uporabo pesticidov in manjše plevele rajši odstranjujmo ročno.

  1. Setev, dosejavanje, travna semena

Spomladi, ko se temperature dvignejo na okoli 15°C lahko začnemo s setvijo travnega semena. Glede na lego izberemo primerno travno mešanico. Vse več se odločamo za setev trpežnih travnih sort kot so travniške latovke, trstikaste bilnice in trpežne sorte trajne ljuljke. Tehnologija QuickAction pri športnih travnih mešanicah DLF omogoča hitro in močno ukoreninjanje tudi pri nižjih temperaturah tal. Edinstveni na trgu sta DLF Turfline Waterless in Sunshine, ki sta odporni proti suši, obremenitvam in boleznim. Imata globoke korenine. Ecolawn travna mešanica vsebuje 3% semena detelje, ki je naravni fiksator dušika. T.i. Microclover tehnologija omogoča celoletno zeleno barvo trate z minimalnimi vložki. Landscaper Pro semena hitro kalijo in se dobro ukoreninijo. Priporočamo travne mešanice Supreme za hitro kalitev in gosto travno rušo ter Sun & Shade za sončne in senčne lege. Setve opravimo do konca pomladi, da se vrtna trata do poletja zgosti, nadaljujemo pa nekje po 20.avgustu, ko temperature niso več tako visoke. Vrtno trato redno zalivamo.

5.Redno vzdrževanje trate z mineralno vulkanskimi substrati za pripravo in vzdrževanje zelenic. Ti substrati vsebujejo večji delež vulkanskega plovca in vermikulita, z dodatki kremenovege peska, komposta, šote in humusa deževnikov. Vsi ti posipi se uporabljajo za izravnavo zelenice, za obnovo poškodovane zelenice ali kot redno posipanje po vertikutiranju ali dosejavanju.

Vulkahum Mix 50 Top Dressing je osnovni substrat za pripravo obhišne, strešne, parkovne in športne zelenice. Vsebuje 50 % finega vulkanskega plovca in finega vermikulita z dodatkom zelenega komposta, bele šote, humusa deževnikov in fine vrtne zemlje. Substrat se nanese na osnovni teren v debelini 5-20 cm, izvede se poravnava, valjanje in ponovna poravnava s planirnimi grabljami. Posedek pri vdelavi je do 25%.

Vulkahum Mix 70 Top Dressing – zračni mineralni substrat za zahtevne športne in obhišne in strešne zelenice.

Vsebuje 70 % finega vulkanskega plovca in finega vermikulita z dodatkom zelenega komposta, bele šote, humusa deževnikov in fine vrtne zemlje. Substrat se nanese na osnovni teren v debelini 5-30 cm, izvede se poravnava, valjanje in ponovna poravnava s planirnimi grabljami.

Posedek pri vdelavi je do 25%. Posebej je primeren za bolj obremenjene površine kot so športne in igralne zelenice, utrjene travne poti in parkirišča z travnimi mrežami ali rešetkami.

Vulkahum Mix 90 Top Dressing -fini mineralni substrat za posipanje in izravnavo zelenice.

Je specialni mineralni substrat za posipanje zelenic in pripravo vrhunske golfske zelenice ali najbolj zahtevnih pohodnih, igralnih in okrasnih zelenic. Vsebuje 90 % finega kremenovega peska in vulkanskega plovca, 10 % humusa deževnikov in kompleks mikroelementov.

Za posipanje ali ‘top dresiranje’ zelenice je primeren čas v spomladanskem obdobju po 2-3 košnjah trave. Površino je potrebno čim nižje pokositi, po potrebi prezračiti z vertikutirjem ali ročno. Nato izvedemo setev travnega semena. Na tako površino razmečemo Vulkahum Mix 90 Top Dressing z lopato in posip poravnamo s planirnim okvirjem, krtačo, hrbtnim delom grabelj ali razvlečemo z večjim predpražnikom ali posebno vlečno mrežo.

Po posipanju se površino pognoji z izbranim počasi delujočim ali kontrolirano delujočim gnojilom.
Pri pripravi vrhunske zelenice, se substrat nanese na filterni sloj kremenovega peska 3/5/7mm. Substrat se utrdi in izravna z letvijo ali planirnimi grabljami v želeni konfiguraciji. Na pripravljeni površini se izvede setev in gnojenje s profesionalnimi gnojili. Setev je potrebno uvaljati. Pred močnimi nalivi, je dobro setev zavarovati s kopreno, da ne pride do erozije substrata in setve. Posedek pri vdelavi je do 15%.

 

 

Element je bil uspešno dodan v košarico.